DRC2017

About the School

Summer School

from 2004

Proceedings

papers, volumes

Events

Gallery

News programme participants speakers application venues
A Duna-menti régió szempontjából vizsgálja e kérdést a DRC Nyári Egyetem, melyet a bécsi Institut für den Donauraum und Mitteleuropa (IDM), a pécsi IDResearch Kutatási és Képzési Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kara közösen szervezett.

Július 22-29. között fiatal társadalomtudósok, kutatók és PhD-hallgatók cserélnek eszmét az élethosszig tartó tanulás lehetőségeiről, a migráció különböző aspektusairól, az egyetemek menedzsmentjének változó feladatairól, valamint arról, hogyan létezhet az európai felsőoktatás a változó globális környezetben. A július 23-ai, ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével Font Márta, a PTE oktatási rektorhelyettese, a rendezvényt támogató PTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, dr. Somos Róbert, Somogyvári Márta, Ausztria pécsi tiszteletbeli konzulja, valamint a két főszervező: Susan Milford és Tarrósy István.

A nyitó előadást dr. Ferdinand Mayrhofer, Ausztria magyarországi nagykövete tartotta, aki rámutatott, a Duna nem csak összeköti a régió hasonló problémákkal és hasonló érdekekkel rendelkező országait, hanem szimbólum is: a múltat, a jelent, és a jövőt egyben jelenti.

Hangsúlyozta, az Európai Unió által teremtett együttműködési lehetőségek bővítették ugyan az országok közti kapcsolatokat, mégis talán a felsőoktatás terén tapasztalható közös tevékenységek, együttgondolkodás a legjellemzőbb, s erre a változó világban egyre nagyobb szükség van.

A nagykövet kedves egybeesésnek nevezte, hogy 2009-ben Linz, 2010-ben pedig Pécs lesz majd Európa Kulturális Fővárosa - s utóbbi várhatóan három év múlva ismét otthont ad a DRC Nyári Egyetemnek.

A workshopok megkezdése előtt bemutatták azt a kötetet is, melyben a tavalyi, Dubrovnikban rendezett nyári egyetem legfontosabb eredményeit foglalták össze.

A nyári egyetem kulturális programjának egyik része Franz Helfersdorfer gitárművész koncertje lesz, melyre július 24-én 19 órától kerül sor a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

Educatio Press 2007 július 24.
MarkCon 2008 Supported by: International Visegrad Fund - Grant No. 20810161